Wielomian~komis :[
Piotrek :): 1. Dany jest wielomian w(x)=(3x
2−4)(−2x
2−pierw5x−1)(7x
2−6x). Podaj wspolczynnik przy
najwiekszej potedze zmiennej, stopien wielomianu oraz rozwiaz ruwanie W(x)=x.
Pomozcie

moje gg 9994660 jakby ktos pomogl ja bede zerkal tu.
25 sie 11:14
Piotrek :): help?
25 sie 20:41
Eta: 1/ wykonując mnożenie wyrazów o najwyższej potędze
otrzymasz jaką najwyższą potęgę "x" ?
3x
2 * (−2x
2) * (7x
2)=
−42x
6 ( wszystkiego nie musimy już wymnażać , to bez
potrzeby)
więc wielomian jest st.
6 −ego i współczynnik przy najwyższej potędze =
−42
2/ równanie W(x)=x
zatem: ( 3x
2 −4)( −2x
2 −
√5 *x −1) * x ( 7x −6) = x
dla x =0 −−− równanie ma tylko jedno rozwiazanie
x =0
bo L= (− 4) * (−1) *(−6)*
0 =
0 i P= 0 => L=P
dla x ≠0 dzielimy przez x
( 3x
2 −4)( −2x
2 −
√5 x −1)( 7x −6)=0
to: 3x
2 − 4=0 ∊ −2x
2 −
√5 x −1 =0 ∊ 7x −6=0
potrafisz rozwiązać te trzy równania?
podaj rozwiązania.....
25 sie 21:05
AROB: Eta, czy się mylę, czy w ostatnim równaniu po podzieleniu przez x, po prawej stronie
powinno być 1 zamiast 0 ?
25 sie 23:44
Piotrek :): potrafie.
x=2/3 dalej trzeba z delty obliczyc to drugie natomiast to ostatnie x=6/7
26 sie 11:36
Eta:
Do
AROB
Oczywista oczywistość

,że prawa strona =
1
A to już zmienia całe rozwiązanie......
Dzięki za poprawkę.
26 sie 12:18
Piotrek :): ale dobrze napisalem?
26 sie 12:18
Eta:
Piotrek
czy równanie napewno ma być W(x) =x
czy może W(x) = 0 ?
26 sie 12:20
Piotrek :): oczywisice ze 0. moj blad.
26 sie 12:21
Eta:
No, więc ..... zmienia to postać rzeczy

równanie: ( 3x
2 −4)( −2x
2 −
√5 x −1)( 7x
2 −6x) =
0
to : ( 3x
2 −4)( −2x
2 −
√5 x −1) *x*( 7x −6)=0
3x
2 −4 =0 ∊ −2x
2 −
√5 x −1 =0 ⊂ x=0 ⊂ 7x −6=0
(
√3x −2)(
√3x +2) =0 ∊ −2x
2 −
√5 x −1 =0 −−sprzeczne ( Δ<0 ) ⊂ x =0 ⊂x =
67
| | 2√3 | | 2√3 | |
Odp : x =0 ⊂ x = 67 ⊂ x = |
| ⊂ x = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
26 sie 12:53