.
asdf: Pochodna n−tego stopnia
y=tgx
Podaj pochodną n−tego stopnia
| | 1 | | sin2x + cos2x | |
y' = |
| = |
| = 1 + tg2x |
| | cos2x | | cos2x | |
y'' = 2tgx(1+tg
2x)
y''' = 2*(1+tg
2x)(1+3tg
2x)
y
IV = 8tgx(1+tg
2x)(2+3tg
2x)
pochodne są dobrze policzone, poskracałem ile można (chyba), sprawdziłem w wolframie wszędzie
wyszło TRUE, teraz jak zaleźć zależność między n−tymi stopniami pochodnej?
13 mar 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
może tak:
policz jeszcze 5 i 6 rzędu pochodną
problemem jest człon (n−2+3tg2x)
y(n) = 2([(n/2)] + 1)(tgx)(((−1)n+1)/2)(1+tg2x)(n−2 + 3*tg2x)
13 mar 13:57
Trivial:
y'' = −2(cosx)
−3
y''' = (−2)(−3)(cosx)
−4
y
IV = (−2)(−3)(−4)(cosx)
−5
...
| | (−1)n+1n! | |
y(n) = |
| |
| | (cosx)n+1 | |
13 mar 17:19
asdf: dzieki dzieki dzieki
13 mar 18:19
Krzysiek: jak cosx:=x to wtedy wzór Triviala zadziała...
chyba,że czegoś nie rozumiem(?)
13 mar 18:23
13 mar 18:35
Roman: Asdf nie warto jest upraszczac wyznaczając takie wzory
13 mar 19:09
Trivial: 
usuwam się w cień.
13 mar 19:28
Basia: ⇒asdf
oczywiście, że warto
wzór, który podał
Trivial jest piękny i elegancki
przemyśl go, a na pewno zrozumiesz
13 mar 19:44
Trivial: Basiu, Tylko mój wzór jest błędny.
13 mar 20:18
Basia: nie sprawdzałam; takie mam do Ciebie zaufanie

ale oczywiście sinusów brakuje
13 mar 20:37
asdf: policzyłem pochodną 5−tego rzędu:
8(1+tg
2x)(2+15tg
2x+15tg
4x) i dupa...jak dalej to wyznaczyć?
P.S Jak trzeba to mogę podesłać obliczenia jak to grupowałem, ale mogę ostrzec − łatwe to to
nie jest...
P.S.1 (jak dla mnie)
Podsumowując mam:
y = tgx
y
(1) = 1+tg
2x
y
(2) = 2tgx(1+tg
2x)
y
(3) = 2*(1+tg
2x)(1+3tg
2x)
y
(4) = 8tgx(1+tg
2x)(2+3tg
2x)
y
(5) = 8(1+tg
2x)(2+ 15tg
2x + 15tg
4x)
szóstą pochodną też policzyć trzeba?
14 mar 15:24
Trivial: asdf, wyznaczenie n−tej pochodnej tej funkcji nie jest trywialne. Skąd masz taki przykład?
14 mar 15:33
asdf: Gewert Skoczylas − Analiza matematyczna 1. Przyklady i zadania.
Strona 97, zadanie 6.6
Znaleźć wzory ogólne na pochodną n−tego rzędu podanych funkcji:
a...b...c..d*) p(x) = tgx.
* − wskazówka: p'(x) = 1 + tg2x
14 mar 18:01
asdf: czyli da się wyznaczyć tą funkcję − skoro dali to do zadań.
14 mar 18:08
14 mar 20:05
asdf: no...to bylem blisko
14 mar 20:08