Zbiory
Weronika: W układzie współrzędnych wyznacz zbiór A, gdy: A={(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ |x−2|<1 ⋀ x≤y≤2x}
13 mar 12:39
aniabb:
13 mar 12:44
Weronika: dziękuję bardzo

a inny przykład: A= {(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ y=2x+b ⋀ b∊<−3,−1>}
13 mar 12:58
aniabb:
13 mar 13:00
Weronika: dlaczego aż 4 proste ?
13 mar 13:02
Weronika: *5 prostych
13 mar 13:04
aniabb: bo ma być zamalowany środek tak jak wyżej .. tu było łatwiej zamalować, więc zakreskowałam
13 mar 13:05
Weronika: aaaa. więc wyznaczasz tylko proste y= 2x−3 i y=2x−1 a potem zaznaczasz obszar między nimi ?
13 mar 13:06
aniabb: tak
13 mar 13:08
Weronika: możesz mi jeszcze podać nazwę programu, w którym tworzysz wykresy ?
13 mar 13:09
aniabb: tu jest taki przycisk "rysuję"
13 mar 13:15
Weronika: | | 1 | |
a w przykładzie A={(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ log |
| z (|x|−1) >−2 ⋀ |y|>0} |
| | 2 | |
D: |x|−1>0 −−> |x|>1 −− > x∊(−
∞,−1) ∪ (1,
∞)
|y|>0 −−− > y≠0
i co dalej z tym zrobić ?
| | 1 | | 1 | |
log |
| z (|x|−1)>log |
| z 4 |
| | 2 | | 2 | |
z.m.f.log
|x|−1< 4
|x|<5
x∊(−5,5)
i jak teraz wykonać do tego rysunek ?
13 mar 13:23
aniabb:
13 mar 13:30
Weronika: i to tylko tyle ?
13 mar 13:32
aniabb: tak
13 mar 13:40