Proszę o pomoc
Krysiaa: 1. Rozwiąż równanie: 3 przez x − 1 − 4x − 1 przez x + 1 = x2 + 5 przez x2 −1 − 5
2. Rozwiąż nierówność: 4 − x przez x2 − 2 przez x ≥ 1
13 mar 12:39
aniabb:
| | licznik | |
zapis U { licznik} {mianownik} (bez odstępów) daje taki ułamek |
| |
| | mianownik | |
zapisz jeszcze raz
13 mar 12:42
Krysiaa: 1. Rozwiąż równanie:
| | 3 | | 4x−1 | | x2+5 | |
|
| − |
| = |
| −5 |
| | x−1 | | x+1 | | x2−1 | |
13 mar 12:47
aniabb: mnożysz obustronnie przez(x−1)(x+1) czyli x2−1
3(x+1) −(4x−1)(x−1) = x2+5 −5(x2−1)
wymnażasz i robisz porządek i iksy na jedną liczby na drugą
13 mar 12:49
aniabb:
3x+3 −4x2+4x+x−1 = x2+5 − 5x2 +5
8x= 8
x=1
13 mar 12:51
Krysiaa: 2.
Rozwiąż nierówność:
13 mar 12:51