`
Artur: Fizyka
Z jakim przyspieszeniem będzie się zsuwać z równi pochyłej ciało, jeżeli kąt nachylenia równi
α=30 stopni, a tarcie pomijamy? Jaką szybkość końcową osiągnie ciało zsuwające się z wysokości
h=2m?
Proszę o pomoc w tym zadaniu
13 mar 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a przynajmniej wzory znasz
13 mar 12:01
Artur: 2 zasada dynamiki newtona, wiem że z niej muszę skorzystać. Wzór F=a*m ?
13 mar 12:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
i tyle ... nic więcej juz nie wiesz
13 mar 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiesz jak wyznaczyć F
13 mar 12:12
13 mar 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu ...

wikipedia ... fuuuj
13 mar 12:13
aniabb: ale obrazek ładny

szkoda mi czasu na malowanie ..w pracy jestem

ale grzecznie najpierw weszłam do Jakuba na fizykę, a tam w ogóle bez obrazków

i równi też
nie znalazłam
13 mar 12:16
Artur: Ja próbowałem w ten sposób:
F=m*a
m*a=m*g*sinα
a=g*sinα
a=10m/s
2*1/2
a=5 m/s
2
Nie wiem czy dobrze, jednak nie wiem co dalej
13 mar 12:16
Artur: Niestety u Pana Jakuba też nic nie znalazłem
13 mar 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz kąt i masz wysokośc ... z trygonometrii (sinus) wyznaczasz długość pochylni
masz drogę ... masz przyśpieszenie ... liczysz czas toczenia
masz drogę ... masz czas ... masz prędkość początkową (0 m/s) ... liczysz prędkość końcową
13 mar 12:18
aniabb: dalej albo z energii mv2/2 = mgh czyli v= √2gh
albo z drogi h=at2/2 oraz t = v/a
13 mar 12:18
Artur: Aha, dzięki wielki
13 mar 12:20