Zadanie maturalne - wierzchołki równoległoboku
Kuczek: Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x + 3y + 1 = 0 i 2x + y −1 = 0
oraz równanie prostej 3x + 2y + 3 = 0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne
wierzchołków tego równoległoboku.
13 mar 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę ... dajesz tutaj juz chyba 10 zadanie ... masz jakiś warunek z matematyki czy po prostu
książkę z zadaniami rozwiązać mamy za Ciebie
13 mar 11:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz dwie proste zawierające boki ... ich przecięcie −−− masz już współrzędne jednego boku
znając życie ... trzecia prosta zawierająca przekątną ... będzie przecinała wspomniane dwie
proste w dwóch różnych punktach −> masz kolejne dwa punkty tego równoległoboku
teraz wystarczy już tylko wyznaczyć czwartą współrzędną ... przy wykorzystaniu np. wektorów
(np. szukasz punktu B ... mając A,C,D .... znasz odległość DC, współrzędną A ... zaczepiasz
wektor o długości DC w punkcie A i wyznacza on współrzedne punktu B)
13 mar 11:54
Kuczek: dokładniej 5, z czego jedno zdążyłem rozwiązać i nie otrzymałem pomocy, drugie nie wiedziałem
jak dokończyć mając już większość, w trzecim nie rozumiałem jednej (okazało się) banalnej
rzeczy, a tych ostatnich dwóch rzeczywiście nie wiedziałem jak ruszyć. Mimo wszytsko dziękuję
za pomoc.
Przygotowuję się do matury, staram się codziennie robić dwa arkusze. Te zadania (jest to zbiór
kilku które zostały mi z różnych arkuszy) sprawiły mi trudność więc postanowiłem je wrzucić
aby ktoś mi je wytłumaczył
13 mar 12:41
aniabb:

brzydkie bo ułamki

jeden wierzchołek to D (−2;5)
13 mar 12:57
aniabb:
C(−1/7 ; 9/7)
A( −11/25 ; 21/25 )
to B ( 28/25 ; −108/25 )
13 mar 13:14