.
Krzysiek: | | 1 | |
1 ) liczby ( 2x, x+3, |
| x−1 ) tworzą ciąg geometryczny.Wyznacz liczbę x |
| | 2 | |
2) liczby (3x,x
2+5x,7x+4 ) tworzą ciąg arytmetyczny .Wyznacz liczbę x
Nie mogę tego zrozumieć,proszę o radę jak to zrobić i rozwiązać te zadanie ...
13 mar 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) jaka jest zależność pomiędzy trzema kolejnymi elementami ciągu geometrycznego

2) jaka jest zależność pomiędzy trzema kolejnymi elementami ciągu arytmetycznego
13 mar 11:32
Krzysiek: tylko coś takiego pisze nic więcej to jest polecenie .!
Plis pomocy nie kapuję tego.
13 mar 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest pytanie DO CIEBIE

Ty powineneś odpowiedziec na to pytanie
to jest pytanie z TEORII

jak nie znasz teorii to nic dziwnego że 'nie kapujesz tego'
13 mar 11:38
Krzysiek: to napisz mi,i się nauczę bo nie rozumiem tego zadania ? ...
13 mar 11:41
Krzysiek: co 1 się zmienia czy o co chodzi ?
13 mar 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciąg geometryczny:
każdy kolejny wyraz to poprzedni * jakaś stala liczba
a
n = a
n−1*q
wzór ogólny:
a
n = a
1*q
n−1
z tego wynika,że:
a
2 = a
1*q
a
3 = a
2*q = a
1*q
2
a więc:
a
1*a
3 = a
1*(a
1*q
2) = a
12*q
2 = (a
1*q)
2 = a
22 
korzystasz z tej równości
13 mar 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciąg arytmetyczny
każdy kolejny wyraz to poprzedni + jakaś stala liczba (może być ujemna

)
a
n = a
n−1 + r
wzór ogólny:
a
n = a
1+ r*(n−1)
z tego wynika,że:
a
2 = a
1 + r
a
3 = a
2 + r = a
1 + 2r
a więc:
a
1 + a
3 = a
1 + (a
1 +2r) = 2a
1 +2r = 2(a
1 +r) = 2a
2 
korzystasz z tej równości
13 mar 11:45
Krzysiek : Twierdzenie o 3 wyrazach ciagu arytmetycznego i geometrycznego zastosuj
Np b) 2(x
2+5x)=3x+7x+4 i dzialaj.
Np a (x+3)
2=2x(1/2x−1) i to rozwiaz .
https://matematykaszkolna.pl/strona/3418.html zapoznaj sie z tym dobrze
13 mar 11:54