Wyznacz ciąg geometryczny wiedząc
dafi:
Wyznacz ciąg geometryczny wiedząc, że:
a1+a4=1302, a2+a3=252 czy ktoś wie jak to rozwiązać?
13 mar 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
z def. ciągu geometrycznego:
a4 = a1*q3
a3 = a1*q2
a2 = a1*q1
więc:
a1 + a4 = a1 + a1*q3 = a1(1+q3) = 1302
a2 + a3 = a1*q + a1*q2 = a1*q(1+q) = 252
uklad równań z dwoma niewiadomymi ... do dzieła
13 mar 11:27
irena_1:
a
1=a
a+aq
3=1302
aq+aq
2=252
a(1+q
3)=1302
aq(1+q)=252
Po podzieleniu stronami
| (1+q)(1−q+q2) | | 31 | |
| = |
| |
| q(1+q) | | 6 | |
6(1−q+q
2)=31q
6q
2−37q+6=0
a=1296
lub
a*6(1+6)=252
a*42=252
a=6
a
1=6 i q=6
lub
13 mar 11:32
asdf: zabawa na dużych liczbach

a
1+a
4 = 1302
a
2+a
3 = 252
czyli
a
1(1+q
3)=1302
a
1*q(1+q)=252
−−−−−−−−−−−−−
1+q
3 = (1+q)(1−q+q
2)
−−−−−−−−−−−−−
| | 1302 | |
a1(1+q)(1−q+q2) = 1302 ⇒ a1(1+q) = |
| |
| | 1−q+q2 | |
q*a
1(1+q) = 252
podstawiajac z pierwszego równania do drugiego:
| | 1302 | |
q* |
| = 252 // *(1−q+q2) |
| | 1−q+q2 | |
1302q = 252(1−q+q
2) // :2 (żeby łatwiej)
651q = 126 − 126q + 126q
2
126q
2 − 777q + 126 = 0
√Δ = 735
q
2 = 6
| | 1 | |
jeżeli q = |
| to: (do drugiego równani) |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
a1* |
| (1+ |
| )=252 // * 6 |
| | 6 | | 6 | |
a
1 = 1296
drugie juz sobie samemu policzysz
13 mar 11:46
dafi:
właśnie co do drugiego przykładu
a8−a4=90, a7−a5=36
zrobiłem początek ale nie wiem czy oto chodzi?
a1−a4=90
a7−a5=36
aq7−aq3=90
aq6−aq4=36
aq(7−q2)
aq(6−q3)
13 mar 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
co Ty najlepszego napisaleś

aq
7 − aq
3 − aq
3(q
4 − 1)
jezu ... powtórz sobie potęgi i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias
bo to co napisałeś wola o pomstę do nieba
13 mar 12:28
dafi: no wiesz w szkole zaocznej tego nie wytłumaczyli.... tylko dali pracę i RÓB

! Nigdy tego nie
miałem więc dlatego pytam!
13 mar 12:30
dafi: a raczej wytłumaczyli proste przykłady typu a2=4 a3= 12 a TO ROZUMIEM

!
13 mar 12:31
dafi: już wiem co jak dzięki za pomoc
13 mar 12:44