...
Kasia: w ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=2n2 − 7n
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
13 mar 11:11
ICSP: a wiesz że :
an = Sn − Sn−1
?
13 mar 11:13
Kasia: nie rozumiem tego ? proszę o pomoc w rozwiązaniu ...
13 mar 11:16
ICSP: ja niestety dopiero za 4 godziny będę mógł coś pomóc
13 mar 11:20
Emilia: okej dzięki,to jak będziesz miał czas to napisz tu ...bo nie mogę zrozumieć
13 mar 11:20
PW: Sk+1=2(k+1)2−(7k+1)
Sk=2k2−7k
Sk+1−Sk=2(k+1)2−7(k+1) − (2k2−7k
Sk+1−Sk=2k2+4k+2−7k−7−2k2+7k
Sk+1−Sk=4k−5
Ponieważ dla dowolnej k∊N liczba Sk oznacza sumę
a1+a2+...+ak,
zaś
Sk+1=a1+a2+...+ak+ak+1 [o jeden składnik więcej],
to różnica
Sk+1−Sk=ak+1
Widać więc, że
ak+1=4k−5,
a jeśli wolisz n zamiast (k+1), to
an=4(n−1)−5,
czyli
(1) an=4n−9
Jeżeli jesteś przekonana (co sugeruje treść zadania, ale przecież bywają podchwytliwe), że ciąg
określony wzorem (1) jest ciągiem arytmetycznym, to odpowiedź jest właśnie taka.
Ale rachunki sprawdź, może się gdzieś pomyliłem?
13 mar 13:24
Saizou : ja miło że powiedzieli że jest to ciąg arytmetyczny, wówczas
a1=S1=2*12−7*1=2−7=−5
a2=S2−S1=(2*22−7*2)−(−5)=(8−14)+5=−6+5=−1
r=a2−a1=−1+5=4
an=a1+(n−1)r
an=−5+(n−1)4
an=4n−9
13 mar 13:31
Krzysiek : Mamy taka sume Sn=2n2−7n Wiec suma wyrazu pierwszego rowna sie wyrazowi pierwszemu
Zapiszemy ze S1=a1 Mozemy zatem policzyc ile jest rowny wyraz a1 podstawiajac do wzoeru na
sume za n=1 . NO to zrobmy to a1=2*12−7*1=2−7=−5 Wiec a1=−5 to S1=−5 bo S1=a1
No to teraz policzmy ile jest rowna suma 2 wyrazow tego ciagu czyli S2
Wobec tego mozemy zapisac ze S2=a2+S1 No to policzmy ile rowna sie a2 podstwiajac do
wzoru na sume Sn za n =2 to a2= 2*22−7*2=2*4−14=−6
Mamy a2=−6 mamy tez wyliczona S1 to suma S2=a2+S1=−6−5=−11
Teraz skup sie dobrze Mamy wzor S2=a2+S1 to z tego a2=S2−S1 No to sprawdzny czy to
wyszlo nam to samo a2=S2−S1= a2=−11−(−5)=−11+5=−6 i to samo nam wyszlo ze a2=−6
Teraz policzny sume 3 wyrazow ciagu . Wobec tego mozemy zapisac ze S3=a3+S2
to policzmy ile jest rowny trzecie wyraz ciagu a3 podstawiajac do wzoru za n=3
a3=2*32−7*3=2*9−21=18−21=−3 . Mamy policzone a3=−3 mamy dana sume S2=−11 no to
S3=a3+S2=−3+(−11)=−14 −−−−−−−−−popatrz z tego wzoru a3=S3−S2 i mozesz liczyc sobie tak
dalej az CI sie znudzi.
NO ale my nie bedziemy tego robic bo xaraz do pracy trza isc wiec
Wiadomo ze a1,a2,a3 itd sa to wyrazy poczatkowqe ciagu
Mamy tak a1=S1
a2=S2−S1−−−−−−−−−−−1=2−1
a3=S3−S2 i jakbysmy dalej to rozpisywali to
a4=S4−S3 −−−−−−−−zobacz 3=4−1
a5=S5−S4 itd Widzisz to ze np wyraz piaty jest rowny sumie pieciu wyrazow S5 − suma 4
wyrazow S4 a 4 jest o 1 mniejsze od 5 inaczej 4=5−1
Jedziemy tak dalej i dochodzimy do wyrazu ntego wobec tego zapiszmy to tak
an=Sn− Sn−1. Kapujesz to
Teraz masz Sn=2n2−7n Teraz musimy policzyc ile jest rowne Sn−1 zeby wyznaczyc an
Musisz teraz w miejsce n we wzorze na Sn wpisac (n−1)
to wobec tego Sn−1=2*(n−1)2−7*(n−1)
Sn−1=2*(n2−2n+1)−7n+7 to juz policz a potem zrob odejmowanie i wyznacz an
13 mar 13:35