Ujemny tangens
Zielony: Witam,
Potrzebuję pilnie Waszej pomocy, jak należy wyliczyć ujemnego tangensa, tak by otrzymać wynik w
stopniach?
Oto zadanie:
tg2α=−2,45379
13 mar 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
tg(−x) = − tgx
czyli ... arctg (2,45379) = x ... to −x = szukane 2α
13 mar 10:52
Zielony: Nie wiem czy dobrze rozumiem:
Jeżeli arctg (2,45379) = 1.18
To tg2α =1.18 i to mieści się w przedziale kąta 49 i 50 stopni, tak?
13 mar 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... źle zrozumiałeś
arct(wartość) = kąt
tg(kąt) = wartość
więc: arctg (2,45379) = 1.18 ... oznacza, że
−2α = 1.18
upewnij się także ... czy to jest wynik w stopniach, a nie przypadkiem w radianach
13 mar 11:38
Zielony: Prawdopodobnie wynik jest w radianach, tak więc arctg (2,45379) = 1.18 = x [rad] ∙ 180°/ π ≈
1,18[rad] ∙ 57,32 = 67,63 = 68°,03'
−2α=68,03 /(−2)
α=34°015'
Coś takiego?
13 mar 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie
− zgubileś przy dzieleniu

α =
− 34
o01'50''
13 mar 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale kąt źle wyznaczony ... 67o83' <−−− taki jest prawidłowy
13 mar 12:16
Zielony: Faktycznie minus zgubiłem.
Dziękuję z pomoc.
13 mar 12:19
13 mar 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− chodzi na Androidzie
13 mar 12:21
Zielony: Dzięki
13 mar 12:23