...
Emilia: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=5(√2) 2n+1.Wykaż że to jest ciąg geometryczny...
Proszę o pomoc,to moja praca domowa a nie mogę tego zrozumieć...
13 mar 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
wykaż, że:
| an+1 | |
| = q = const. (czyli nie jest zależne od 'n') |
| an | |
13 mar 10:53
irena_1:
| | an+1 | |
Ciąg (an) jest geometryczny, jeśli iloraz |
| jest stały dla każdej liczby |
| | an | |
naturalnej dodatniej n
a
n=5(
√2)
2n+1
a
n+1=5(
√2)
2(n+1)+1=5(
√2)
2n+3
| an+1 | | 5(√2)2n+3 | |
| = |
| =(√2)2=2 ∊ R |
| an | | 5(√2)2n+1 | |
Iloraz jest stały, więc ciąg jest geometryczny
13 mar 10:55
Emilia: czyli jak mam to zrobić... nie rozumiem,nie mam pojęcia,ten dział mnie przeraża jakim jest
ciąg.
13 mar 10:55
Emilia: okej ,dzięki
13 mar 10:56