Trapez opisany na okegu - zadanie maturalne
Kuczek: Na okręgu o środku O opisano trapez równoramienny ABCD, w którym AB i CD są podstawami i |AB| >
|CD|. Oblicz pole i długość przekątnej tego trapezu, jeżeli wiadomo, że |OB| = 20 i |OC| = 15.
Proszę o pomoc tylko w uzasadnieniu dlaczego kąt COB jest kątem prostym. Dalej już sobie
poradzę.
13 mar 10:48
irena_1:
Suma kątów przy każdym ramieniu trapezu jest kątem półpełnym (suma kątów ABC i BCD jest równa
180
0)
α− miara kąta ABC
β− miara kąta BCD
α+β=180
0
Środek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wielokąta, więc półprosta CO
to dwusieczna kąta BCD, a półprosta BO to dwusieczna kąta ABC.
Stąd
W trójkącie BOC:
| | α | | β | | α+β | |
miara kąta BOC jest równa (1800−( |
| + |
| ))=1800− |
| =1800−900=900 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 11:01
Kuczek: dziękuję pięknie
13 mar 11:32