DO zrobienia na wakacje dostałam kilkadziesiąt zadań z matematyki przygotowujących do matury o
to kilka z nich których nie potrafię zrobić i bardzo prosiłabym o pomoc przy ich rozwiązaniu
1." Do końca maja deficyt budżetowy przekroczył 6,5 mld zł, czyli o 53.8%całej kwoty
planowanego deficytu na ten rok. Deficyt ten został sfinansowany z emisji bonów skarbowych
(0.7 mld. zł) i obligacji (3.9 mld. zł). Bank centralny kupił zaś bony skarbowe za 1.2 mld zł.
Najwięcej wpływów przyniosły podatki pośrednie − 20.4 mld zł. (37,4% rocznego planu). Ponad
dwa razy wyższe były wpływy z podatków od osób fizycznych− 9.9 mld zł.(31.2% rocznego planu)"
*Jaki był planowany deficyt budżetowy w danym roku?
*Jaki procent dotychczasowego deficytu został sfinansowany:
−z emisji bonów skarbowych
−z emisji obligacji
−z zakupu bonów skarbowych przez rząd
2. Masz do wyboru 2 banki. w jednym oprocentowanie półroczne jest 9%, a w drugim oprocentowanie
roczne 19.5%. W którym banku złożyłbyś pieniądze co najmniej na rok, jeśli w pierwszym banku
dopisuje siępo pół roku, a w drugim po roku?
3.Samolot przebył pewną drogę w czasie 36 min.. W jakim czasie przebędzie tę samą drogę, jeżeli
będzie leciał prędkością o 25% mniejszą?
4.Dwie działki budowlane mają odpowiednio wymiary: 42mx64m i 55mx112m. Jaki jest stosunek
wartości tych działek jeśli 1m2 obu działek kosztuje tyle samo? Jaka jest wartość drugiej
działki, jeżeli pierwsza działka kosztuje 8328 zł?
z góry dziękuję za pomoc
| ||||||||
Bank pierwszy: K1 = Ko(1 + | )2*1 = Ko * 1,0452 ≈ 1,092Ko | |||||||
| 100 |
| 19,5 | ||
Bank drugi: K1 = Ko(1 + | = ko * 1,195 = 1,195Ko > 1,092Ko. | |
| 100 |
Bogdanie a pomożesz mi z resztą zadań z matury?