Zadanie maturalne - ciąg geometryczny i wielomian
Kuczek: Trzy początkowe wyrazy ciągu geometrycznego (an) są pierwiastkami wielomianu W(x) = x3 + px +
tx + 8. Oblicz p i t wiedząc, że S5S10 = 3231, gdzie Sn oznacza suumę n
początkowych wyrazów ciągu.
Obliczyłem już q = −12
Co dalej?
13 mar 10:39
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
a, − |
| a, |
| a − pierwiastki tego wielomianu |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
W(x)=(x−a)(x+ |
| a)(x− |
| a) |
| | 2 | | 4 | |
Po wymnożeniu mam:
| | 3 | | 3 | | 1 | |
W(x)=x3− |
| ax2− |
| a2x+ |
| a3 |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
a
3=64
a=4
t=−6
13 mar 11:24
Kuczek: dziękuję bardzo
13 mar 11:37