trojkat
milke: Dany jest trójkąt ABC . Długości boków tego trójkąta są równe 6 cm , 9 cm , 12cm . Trójkąt ABC
jest podobny do trójkąta A,B,C,, którego obwód jest równy 18cm . Długości boków trójkąta
A,B,C, to:
a)6cm,6cm,6cm
b)5cm.6cm,7cm
c)4cm.6cm.8cm
d)3cm, 7cm,8cm
13 mar 10:16
irena_1:
Stosunek obwodów jest równy skali podobieństwa.
Tutaj
Ob
ABC=6+9+12=27
a=4
b=6
c=8
C
13 mar 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro jest podobny to .... jest stała proporcja pomiędzy bokami
| AB | | BC | | CA | |
| = |
| = |
| = const. |
| A'B' | | B'C' | | C'A' | |
czyli:
która z poniższych odpowiedzi spełnia ten warunek
13 mar 10:21