matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat
mi:
zad.1 dany jest trójkąt prostokątny ABC (rysunek). W trójkącie tym tgα jest rów a)
√
5
b)5
1
c)
5
√
5
d)
5
13 mar 10:06
irena_1:
|AB|=b a
2
+b
2
=(a
√
6
)
2
a
2
+b
2
=6a
2
b
2
=5a
2
b=a
√
5
a
√
5
tgα=
=
√
5
a
A
13 mar 10:11