..
Maciek: Pomocy mam tego się nauczyć na JUTRO.!
Funkcja f(x) = −3x2 +bx+2 jest rosnąca tylko w przedziale (−oo,4). Do wykresu tej funkcji
należy punkt A= (−1,4). Wyznacz parametr b i c.
13 mar 09:54
Kama: A gdzie masz ten parametr c?
13 mar 09:57
Maciek: Funkcja f(x) = −3x2 +bx+c
o to tak ma wyglądać.!
13 mar 09:58
Kama: na poczatek A ma nalezec do funcjie czyli 4=−3*(−1)
2−1*b+c.
czyli 7+b=c. skoro a=−3 to parabola ma ramiona skierowane w doł czyli z danych z zadania
rosnie na przedziale (−
∞,4) a maleje (4,+
∞) czyli 4 to wierzcholek paraboli a wzor na odcieta
| | b | | b | |
wierzcholka mamy ze xw=− |
| czyli 4=− |
| czuli −b=−24 b=24 czyli 7+b=c czyli c=31 |
| | 2a | | −6 | |
. c=31, b=24
13 mar 10:14
Wojtek: dzięki wielkie
13 mar 10:22