pomocy
Maciek: Funkcja f(x) = −3x2 +bx+2 jest rosnąca tylko w przedziale (−oo,4).
Do wykresu tej funkcji należy punkt A= (−1,4). Wyznacz parametr b i c.
13 mar 09:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro jest rosnąca na przedziale (−∞,4) to oznacza, że:
1) współczynnik 'a' (przy najwyższej potędze) jest <0 (no i faktycznie jest)
2) xwierzchołka = 4
skoro wiesz, że punkt A należy do tej paraboli, oraz wierzchołek jest w x=4 ... to podstawiasz,
tworzysz układ równań z dwoma niewiadomymi (b i c) i go rozwiązujesz
13 mar 10:01
Maciek: a jak obliczyć b i c tego właśnie nie rozumiem ?... Plis Pomocy.!
13 mar 10:06