oblicz calke nieoznaczona
Kama: oblicz calke ∫(√1−x2)3dx
13 mar 09:45
Roman: Spróbuj podstawienia x=sint dx=cost
13 mar 09:58
Kama: ale przeciez tu nie mam zadnego sinusa i cosinus.
13 mar 10:15
Kama: Jak to obliczyc?
13 mar 13:58
huehuehue: robiac tak jak Roman to wyjedziemy na cos takiego
x=sint dx=costdt
∫cost√(1−sin2t)3dt
13 mar 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
bardziej namacalnie będzie Kamie przez części:
u' = 1 ; v = (
√1−x2)
3
| | 3 | |
u = x ; v' = |
| √1−x2*2x |
| | 2 | |
i jeszcze raz przez części
13 mar 14:07
13 mar 14:19
Kama: ArturzmiastaNeptuna:
doszłąm do czegos takiego −3x√1−x2+3∫x2√1−x2 i co dalej?
13 mar 15:34
Mila: Kamo a metodę, nieoznaczonych współczynników miałaś?
13 mar 16:45
Kama: Miałam ale we wzorze pierwiastek byl w mianowniku
13 mar 16:59
Mila: | | √1−x2 | |
∫√(1−x2)3dx=∫(1−x2)√1−x2dx dla x∊(−1,1) mnożę przez |
| |
| | √1−x2 | |
| | 1−2x2+x4 | |
∫ |
| dx= przewiduję rozwiązanie postaci: |
| | √1−x2 | |
| | A | |
=(ax3+bx2+cx+d)*√1−x2+∫ |
| dx= różniczkuję obustronnie |
| | √1−x2 | |
| 1−2x2+x4 | | ax3+bx2+cx+d | | A | |
| =(3ax2+2bx+c)*√1−x2+ |
| *(−x)+ |
| |
| √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
sprowadzam lewą stronę do wspólnego mianownika
| 1−2x2+x4 | | (3ax2+2bx+c)*(1−x2)−ax4−bx3−cx2−dx+A | |
| = |
| |
| √1−x2 | | √1−x2 | |
porównuję liczniki
x
4−2x
2+1=3ax
2+2bx+c−3ax
4−2bx
3−cx
2−ax
4−bx
3−cx
2−dx+A
x
4−2x
2+1=x
4*(−4a)+x
3*(−3b)+x
2*(3a−2c)+x(2b−d)+(c+A)
| | −1 | | 5 | | 3 | |
a= |
| , b=0 ,d=0, 3a−2c=−2⇒c= |
| ⇒A= |
| |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1−2x2+x4 | | 1 | | 5 | | 3 | | dx | |
∫ |
| dx=(− |
| x3+ |
| x+)√1−x2+ |
| ∫ |
| = |
| | √1−x2 | | 4 | | 8 | | 8 | | √1−x2 | |
| | 1 | | 5 | | 3 | |
=(− |
| x3+ |
| x+)√1−x2+ |
| arcsinx+C |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
13 mar 17:20
Kama: bardzo dziękuje
13 mar 17:44
Mila: Z jakich to studiów?
13 mar 17:55