| 3 | ||
zamieniasz − | na logarytm czyli | |
| 2 |
| 3 | ||
− | =log 10−3/2 | |
| 2 |
| 1 | ||
czli log 10−3/2=log | x i teraz opuszczasz logarytm bo podstawy logarytmu sa taki same | |
| 9 |
| 1 | ||
i masz 10−3/2= | x i teraz wyliczasz sobie tego x | |
| 9 |
? ....
nie rozumiem tego ?
| 1 | |
x=10(−3/2) obustronnie mnozysz przez 9 czyli x=9*10(−3/2) | |
| 9 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
10(−3/2)= | = | = | = | = | ||||||
| 10(3/2) | 1000(1/2) | √1000 | √10*102 | 10√10 |
| 1 | 9 | 9√10 | 9√10 | |||||
czyli x=9* | = | = | = | |||||
| 10√10 | 10√10 | 10*10 | 100 |