pole figury
XXX: nalezc pole figury ograniczonej petla linii y2=x(x−1)2. bardzo prosze o pomoc
13 mar 09:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w czym konkretnie sobie nie radzisz

nie potrafisz narysować

nie potrafisz calki napisać

nie potrafisz granic całkowania wyznaczyć

nie potrafisz całki policzyć

nie chce Ci się robić i czekasz na gotowca
13 mar 10:04
XXX: dopero zaczalem ten temat i poczatki sa zawsze trudne weic liczylem na to ze jakas zyczliwa
osoba mi napisze co mniej weicej mam zrobic.
13 mar 10:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
co mniej więcej ... ok.
1) rysujesz tą pętlę (rozdzielasz na dwie funkcje i je rysujesz)
2) wyznaczasz algebraicznie punkty przecięcia się tych dwóch funkcji (gdzie pętla się zamyka)
3) piszesz całkę oznaczoną
4) rozwiązujesz całke oznaczoną
5) podajesz wynik
wystarczy

jeżeli nie to czego konkretnie oczekujesz

calki nieoznaczone potrafisz liczyć
13 mar 10:25
XXX: dobra zrobilem tak jak mi napsiales. ale czy moglbys mi pomoc jeszcze z obliczeniem tej calki
nieoznacoznej?
13 mar 10:38
XXX: 
?
13 mar 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaką całkę zapisałeś
13 mar 13:57
XXX: ∫√x(x−1)
13 mar 15:22
huehuehue: no i jaki masz problem z ta calka ?
13 mar 15:29
XXX: nie umiem jej obliczyc
13 mar 15:36
huehuehue: ∫(x12*x1 − x12) dx
13 mar 15:41
Mila:

y
2=x(x−1)
2
y=0⇔x=0 lub x=1
y=√x(x−1)2=|x−1|√x
lub
y=−√x(x−1)2=−|x−1|√x
P=2*0∫
1(1−x)
√xdx [|x−1|=−x+1 dla x∊<0,1>]
13 mar 15:46
Mila:
∫(x1/2−x3/2)dx z podstawowych wzorów
13 mar 15:48
XXX: o kurcze dzieki

A taka calke to jak obliczyc ∫(1−x
2)
√1−x2dx=∫
√1−x2−∫x
2√1−x2 i co dalej jak to szybko
odbliczyc?
13 mar 15:57