prosta
min: prosta l przechodzi przez punkt o współrzędnych P=(3,−5) i jest równoległa do osi Oy. Prosta l
ma rownanie :
a)x−3=0
b)x+3=0
c)y−5=0
d)y+5=o
13 mar 09:17
Krzysiek : 1. narysuj iklad wspolrzednych i zaznacz punkt P .
2. narysuj prosta rownolegla do osi OY i przechodzaca przez punkt P
Teraz widac jakie rownanie ma ta prosta .
3. czyli bedzie to odpowiedz c albo d wiec przeksztalc rownanie prostej z postaci ogolnej na
kierunkowa i zobaczysz ktora odpowiedz jest dobra
13 mar 09:33
irena_1:
Jeśli jest równoległa do osi Oy, to ma równanie typu x=a.
Jeśli przechodzi przez punkt (3, −5), to ma równanie x=3, czyli
x−3=0
A.
13 mar 09:34
Krzysiek : Masz racje . Pomylilo mi sie z osiami , Chyba jeszcze dobrze sie nie obudzilem .

A dla Ciebie
13 mar 10:37