Bok rombu ma długość 6 a sinus kąta ostrego wynosi 1/3.
czupakadabra :

Bok rombu ma długość 6 a sinus kąta ostrego wynosi 1/3. Oblicz pole rombu . Mam problem
ponieważ rozumiem że romb ma dwa boki równoległe o tej samej długości tutaj 6. więc jeśli
podstawię za bok 6 to wyszła wysokość 2. I jak dla mnie to bok * wysokośc nie mogę obliczyć
pola tylko podstawa na którą pada wysokość powinna być tą przez którą mnoże a jej nie mam
policzonej .Więc ?
13 mar 08:47
irena_1:
Wzór na pole rombu o boku a i kącie ostrym α:
P=a
2 sinα
Tutaj
Boki rombu są równe, więc jeśli policzyłeś wysokość h=2, to pole rombu:
P=6*2=12
13 mar 08:58
czupakadabra : Rozumiem rozumiem tylko mi chodzi o to że ja tutaj podpisałem a jako podstawę tak jakby a ona
nie jest równa 6 bo nie powiedizane że on ma wszystkei równe tylko dwa równoległe tak ?
13 mar 08:59
dumka: wszystkie boki rombu są równe więc zawsze będą takie same to nic, że nie powiedziane, takie są
własności rombu jak i kwadratu
13 mar 09:04
czupakadabra : chciałem się upewnić bo mnie myli w tablicach ""czworokąt który ma dwie pary boków rówoległych
o jednakowej długości I I już zgupiałem czy w końcy to jest "kopnięty kwadrat" czy zdarzają
się sytuacje że ma boki a,a i b,b . Dzięki
13 mar 09:06
irena_1:
No, to zapamiętaj, że romb to równoległobok o równych bokach.
13 mar 09:08