równol
dumka: weście mi to namalujcie bo juz zwariuje która to dłuższa przekątna równoległoboku gdzie bok AB
= 2√5, bc = 5 krótsza wysokośc ma DE ma długość 4 cm.
oblicz dłuższą DF
prosze pomóżcie co jest czym bo juz sama nie wiem
13 mar 08:44
irena_1:
5>2√5, czyli dłuższym bokiem jest BC.
Krótsza wysokość opuszczona jest na dłuższy bok, czyli na bok BC, a dłuższa na bok AB.
Zatem DE to wysokość poprowadzona do boku BC.
Z pola równoległoboku:
5*4=2√5h
√5h=10
5h=10√5
h=2√5
Dłuższa wysokość, |DF|=2√5
13 mar 09:06
dumka: i tak powinno być a czy mozesz mi to jeszcze namalowac plis
13 mar 09:49
irena_1:
13 mar 10:15
dumka: ok dzieki bardzo wielkie
13 mar 12:30