rownanie z parametrem
ciekawski: Dla jakich wartości parametru k podane równanie ma dwa rozwiązania?
I 3kx
2 + 6x − 2 = 0
| | 1 | |
II −2kx2 + (1−k)x + |
| = 0 |
| | 2 | |
Ad. I
Δ=12(3+2k)
Δ>0
12(3+2k)>0
k>−3/2 ; k≠0
nie wiem co dalej, jakie przedzialy itp
13 mar 00:10
13 mar 00:13
ciekawski: dobra, sadzilem, ze mam cos nie tak

pominmy to ii, moglbys mi wskazac droge jak uzasadnic ze dla dowolnego k rownanie
5x
2+3kx−2=0 ma 2 rozwiazania
jestem na etapie
9k
2+40>0
13 mar 00:21
Ajtek:
9k2+40 to delta?
13 mar 00:22
ciekawski: ta
13 mar 00:23
ciekawski: pewnie wyjdzie ze k>0 bo (−k)2= k2
13 mar 00:24
Ajtek:
Widzę, że delta. NIe chciało mi się liczyć

.
Masz nierówność 9k
2+40>0
9k
2>−40 /:9
Teraz myśl

.
13 mar 00:24
ciekawski: ale to przeciez nonsens jedynie na zespolone
13 mar 00:26
Ajtek:
No i masz odpowiedź.
Tylko zapisz to bardziej zrozumiale

.
13 mar 00:27
ciekawski: k>√−1*√40/9
13 mar 00:27
ciekawski: odwrocil mi sie znak
13 mar 00:28
ciekawski: chyba spie
13 mar 00:28
Ajtek:
Co to jest
13 mar 00:28
ciekawski: spałem wybacz
13 mar 00:29
ciekawski: mimo wszystko dziękuję, mam jeszcze jedno, ale nie chce Cie meczyc
13 mar 00:31
Ajtek:
Ja też śpie. Teraz napisz dlaczego ten przykład jest prawdziwy dla każdego k.
13 mar 00:31
ciekawski: if k=0 ⇒ 0>−40/9
if k>0 ⇒ k2>−40/9
if k<0 ⇒(−k)2>−40/9⇒k2>−40/9
13 mar 00:34
ciekawski: moze byc?
13 mar 00:34
Ajtek:
Innymi słowy: każda liczba w zbiorze l. rzeczywistych podniesiona do parzystej potęgi ≥0.
Koniec!
13 mar 00:36
ciekawski: nie cierpię tych uzasadnien i dowodow
13 mar 00:38
Ajtek:
Pomyśl trochę, ja też ich nie lubię

.
13 mar 00:39