funkcjie
ilona13: narysuj wykres funkcji f.odczytaj z wykresu przedziały monotonicznosci tej funkcji
| | ⎧ | x+2 dla x≤0 | |
| .f(x)= | ⎩ | −2x+2 dla x >0 |
|
12 mar 23:09
Eta:
12 mar 23:32
ilona13: a skad sie biora te liczby i jaka monotonicznosc jak ja odczytac
12 mar 23:43
ilona13: rosnaca od {−∞,2) malejaca (2, ∞) mozesz mi napisac skad te punkty sie wzieły ci bo prubuje
to zrozumiec jakos potrzebuje na prace kontrolna
12 mar 23:53
Eta:
1/ dla x≤ 0 f(x)= x+2 dla x=0 y=2 (0,2) dla y=0 x= −2 (−2,0)
2/ dla x>0 f(x)= −2x+2 dla x=0 y=2 ,(0,2) dla y=0 x = 1 , (1,0)
13 mar 00:01
Eta:
f(x)↗ ⇔ x€( −∞, 0)
f(x)↘ ⇔ x€ (0,∞)
13 mar 00:02
Krzysiek : Funkcja liniowa ma taka postac y=ax+b lub inaczej mozemy to zapisac f(x)=ax+b Wiadomo ze a w
tym wzorze to wspolczynnik kierunkowy prostej a b to wyraz wolny Wlasnie to b informuje nas
w jakim punkcie wykres funkcji przetnie os OY . Zobacz teraz masz wzor funkcji f(x)=x+2 dla
x≤0
Zobacz na rysunku ktory to wykres i zobacz gdzie przecial os Oy
Zobacz teraz ktory to wykres f(x)=−2x+2 dla x>0
DO sporzedzenia wykresu funkcji liniowej potrzebne CI a dwa punkty bo wykresem funkcji
liniowej jest linia prosta . Zazwyczaj liczysz te punkty tak . Masz wzor y=x+2 to do wzoru
za x podstawiasz 0 i liczysz y czyli y=0+2=2 popatrz co napisale wyzej . Teraz do wzoru
postawiasz za y=0 i liczysz x to bedzie 0=x+2 to x=−2 . Zobacz teraz na rysunek Ety i czy
to nie sa czasmi te same punkty
Sprobuj to samo zrobic z druga czescia wykresu.
Jeszce taka mala uwaga . Jesli zwracasz sie do kogos z prosba o wytlumaczenie to takie zwroty
jak CI , Tobie ,Ciebie staraj sie pisac z duzej litery . Oznacza to ze szanujesz ta osobe z
drugiej strony .
13 mar 00:20
ilona13: Dziękuje bardzo za wytłumaczenie Wam .
13 mar 09:10
Krzysiek : Na zdrowie
13 mar 09:37