Rozwiąż nierówność.
wajdzik: Rozwiąż nierówność:
| x−1 | | 4 | | 7 | |
| − |
| − |
| <0 |
| x−3 | | x−1 | | x2−4x+3 | |
| (x−1)(x−1)−4(x−3)−7 | | x2−2x+1−4x+12−7 | |
| <0 |
| <0 |
| (x−3)(x−1) | | (x−3)(x−1) | |
(x
2−6x+6)(x−3)(x−3)<0
x
1=3−
√2, x
2=3+
√2
x∊(1;3−
√2) U (3;3+
√2)
Odpowiedź: Rozwiązaniem nierówności jest część wspólna zbioru: x∊(1;3−
√2) U (3;3+
√2)
12 mar 23:01
wajdzik: Wszystko jest ok?
12 mar 23:08
12 mar 23:10
Cusack: muszę przyznać, że wytrwale robisz te zadanka

szacun, i tak trzymaj
12 mar 23:12
wajdzik: W każdej wolnej chwili robię tyle zadań ile wleci ale nie mam większości odpowiedzi i muszę się
posiłkować internetem co nie jest złe bo wiele rzeczy mogę się dowiedzieć.

dzięki za pomoc!
12 mar 23:14
PW: Dla x2−6x+6
Δ=(−6)2−4•1•6=12, √Δ=2√3
x1=3−√3, x2=3+√3
Pierwiastkami wielomianu
(x2−6x+6)(x−3)(x−1)
są więc liczby:
−1, 3−√3, 3, 3+√3
Wartości ujemne są przyjmowane dla x∊(−1,3−√3)U(3, 3+√3).
Odpowiedź udzielona przez Ciebie − oprócz błędnie ustalonych miejsc zerowych − zawiera
"straszne" określenie "część wspólna zbioru x∊(...)U(...)"
12 mar 23:15
Cusack:
12 mar 23:18
PW: Ups, krytykuję, a sam strzeliłem głupstwo. Pierwiastkiem nie jest (−1), ale 1, na szczęście
jest to nadal najmniejszy z pierwiastków.
12 mar 23:19
ccccccccccccccc: Dla jakich wartosci parametru m suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania jest równa
6? b)x2−6(m−3)x+m−3=0
12 mar 23:19
wajdzik: PW, dobrze, że krytykujesz. Sam dałem powiem Ci szczerze tą odpowiedź dosłownie by zobaczyć
czy jest ona błędna czy nie. Kocham tą stronę bo wiem gdzie robię błąd i sobie to nawet
zapisuję!
12 mar 23:32
PW: wajdzik,

miło mi, że się nie obrażasz, czasami ludzie źle reagują mimo dobrych
intencji. A błędy zdarzają się każdemu, nic się nie przejmuj i działaj dalej.
12 mar 23:45
Mila: Oj, to i ja Wajdzikowi będę pomagać, grzeczne dziecko.
12 mar 23:51