funkcje
ilona13: | | −3x | |
podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji f(x)= |
| |
| | 2x−10 | |
12 mar 22:55
bezendu: D=x∊R/ {5}
−3x=0
x=0
12 mar 22:57
ilona13: a jak to rozwiazac
ja tak prubowałam −3x(2x+10)=0 −6x−30x=0 −36x=0/:(−36) x=0
12 mar 23:02
bezendu: D=x∊R\{−5,0}
12 mar 23:04
ilona13: a miejsce zerowe to rozwiazanie moje zle
12 mar 23:10
bezendu: Kobieto określa się wkońcu !moje rozwiązanie jest dobre ale nie patrz na post 23:04
12 mar 23:12
bezendu: Ja myślałem że ty podalas już inny przykład źle masz miejsca zerowe to licznik a nie mianownik
12 mar 23:14
ilona13: ok a mozesz mi napisac czemu −3x =0 a gdzie mianownik 2x−10 tego nie brac pod uwage
12 mar 23:15
cccccccc: Dla jakich wartosci parametru m suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania jest równa
6? b)x2−6(m−3)x+m−3=0
12 mar 23:17
ilona13: czarna magia to dla mnie
12 mar 23:18
ccccccccccccccc: kto pomoze przy tym zadaniu?
Dla jakich wartosci parametru m suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania jest równa
6? b)x2−6(m−3)x+m−3=0
12 mar 23:19
bezendu: Mianownik to do dziedziny Ci jest potrzebny
−3x=0 żeby wyznaczyć miejsce zerowe przyrównujesz do 0
12 mar 23:19
ilona13: to napisze tak jak mi napisales a z tym mozesz pomuc narysuj wykres funkcji f.odczytaj z
wykresu przedziały monotonicznosci tej funkcji
⎧ x+2 dla x≤0
.f(x)= ⎩ −2x+2 dla x >0
12 mar 23:21
bezendu: Nie potrafię tu rysować

musisz podstawić za x jakieś liczby i do odpowiedniego warunku
wstawić
12 mar 23:23
ilona13: szkoda ja zrobilam tak x+2≤0 x≤−2
12 mar 23:27
ilona13: −2x =2>0 x<1
12 mar 23:28
bezendu: Nie dobrze
12 mar 23:28
Krzysiek : Moze inaczej dziedzine wyznaczasz tak ze mianownik ≠0 Wobec tego piszesz 2x−10≠0 to x≠5 wiec
dziedzina beda wszystkie liczby rzeczywiste oprocz 5 bo dla 5 mianownik=0 a dzielic przez 0
nie wolno .jasne ? Mysle ze tak Jesli chodzi o miejsca zerowe to liczysz je tak ze sam
licznik przyrownujesz do 0 Wiec piszesz −3x=0 to x=0 Dlaczego mozemy przrownac tylko sam
| | −3x | |
licznik do 0 liczac miejsca zerowe funkcji . Otoz masz tak f(x)= |
| =0 to kiedy to |
| | 2x−10 | |
wyrazenie =0 jesli nie wolno dzielic przez 0 . NO wlasnie wtedy kiedy licznik =0 bo 0
podzielic przez cos =0 Prosze sobie zapamietac ze jesli masz taka postac U={A}{B} to
dziedzina B≠0 a miejsca zerowe A=0 a tu masz taka postac bo A=−3x a B=2x−10 Mysle z
eteraz bedzie wszystko jasne
12 mar 23:30
ilona13: a mozesz napisacjak to obliczyc
12 mar 23:33