matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomózcie ;(
kala:
oblicz długość wyróżnionego odcinka (PODPUNKT B h=4
√
2
;ramie =6
√
3
)
!
12 mar 22:44
Kama:
α
120
a) ze wzpru na dlugosc luku masz l=
2πr czyli w twoim zadniu jest 6π=
2πr
360
360
1
6π=
2πr /2π
3
1
3=
r /*3
3
9=r c) to chyba kwadrat i ze wzoru na przekatna w kwadracie a−bok kwadratu, przekatna d=a
√
2
czyli
10
10
√
2
10=a
√
2
czyli a=
=
=5
√
2
√
2
2
w b) skorzystaj ze wzorow na sinus i cosinus
13 mar 10:05