matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność.
wajdzik:
Rozwiąż nierówność:
2
3
−1
+
>
D=R\{−4,1,3}
x−1
x+4
x−3
2(x+4)(x−3)+3(x−1)(x−3)+1(x−1)(x+4)
>0
(x−1)(x+4)(x−3)
2x
2
+2x−24+3x
2
−12x+9+x
2
+3x−4
>0
(x−1)(x+4)(x−3)
6x
2
−7x−19
>0
(x−1)(x+4)(x−3)
(6x
2
−7x−19)(x−1)(x+4)(x−3)>0 Δ=505
√
Δ
=
√
505
I teraz pytanie. Czy do tego momentu wykonałem wszystko dobrze?
12 mar 22:37
bezendu:
12 mar 22:40