granice
Pablo: Witam!
Mam takie 2 przykłady:
| | x | | 1 | |
lim(x→1)( |
| − |
| )=  |
| | x−1 | | lnx | |
| | 3 | |
lim x→0u(x) v(x)=  gdzie u(x) = cos2x i v(x)= |
| |
| | x2 | |
Macie jakieś pomysły

Proszę o szybką pomoc

Jutro mam kolokwium z tego
12 mar 22:35
12 mar 22:57
12 mar 23:09
staryRafiki: Chwila, bo to się długo pisze

...pracuje nad tym : >
12 mar 23:11
staryRafiki: nie spisz?
12 mar 23:18
Pablo: nie, cierpliwie czekam
12 mar 23:23
staryRafiki: to dobrze, bo rozwiązałem, tylko przepisuje.(pierwszy przyklad)
12 mar 23:27
Mila: 2)
Przedstawiamy funkcję w innej postaci:
(cos(2x))
3/x2=e
3/(x2)ln(cos(2x))
lim
x→0e
3ln(cos(2x))/x2
Liczę granicę wykładnika:
| | 3ln(cos(2x)) | | | |
limx→0 |
| =Hlimx→0 |
| = |
| | x2 | | 2x | |
| | −3tg(2x) | | −6 | |
limx→0 |
| =Hlimx→0 |
| =−6 w takim razie: |
| | x | | cos2(2x) | |
| | 1 | |
limx→0e3ln(cos(2x))/x2=e−6= |
| |
| | e6 | |
12 mar 23:41
staryRafiki: | | x | | 1 | | xln(x)−x+1 | |
limx→1( |
| − |
| )[∞−∞]=limx→1( |
| )[=, a nad nim H, |
| | x−1 | | ln(x) | | xln(x)−ln(x) | |
bo korzystamy z reguły de l'Hospitala]
| | 1−1 | |
=1 + limx→1( |
| )=1 |
| | 1+1−1 | |
Masz odpowiedź
12 mar 23:42
12 mar 23:48
12 mar 23:52
Mila: Nie przejmuj się, to jest gąszcz cyferek i literek, poszukam.
Trzecią od dołu : pomnożyć licznik i mianownik przez x i Hospital.

Pozdrawiam.
12 mar 23:58
staryRafiki: Chyba nie rozumiem, ale jestem śpiący

jutro to prześledzę

Pozdrawiam
13 mar 00:17