Pare ciekawych przykładów z wykładniczej. POMOCY
qqrydza: Witam, bardzo uprzejmie prosiłbym o pomoc z paroma zadankami z funkcji wykładniczej, gdyż mam z
nimi problem. Z góry dziękuję!
1. Wyznacz te wartości parametru a, dla których równianie x
2 − (2
a − 1)x − 3(4
a−1 −
2
a−2) = 0 ma dwa pierwiastki różnych znaków.
2. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równianie 0,5
x2−mx−0,5m−1,5 = (
√8)
m−1
ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
| | 1 | | 3 | |
3. Dla jakich wartości parametru m równanie 9 |
| (x2−x)− |
| = 4√3m−1 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
4. Dla jakich wartości parametru m równanie 2x(x+1)*8 |
| m(m−1) = |
| | 3 | |
5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (m−3)9
x − (2m−6)3
x + m + 2 =
0 ma dwa różne pierwiastki.
6. Dla jakich wartości parametru m równanie 4
x + (2m + 1)2
x+1 + 4m
2 − 5 = 0 nie ma
rozwiązań?
7. Znajdź zbiór tych wartości parametru m dla których równanie m*2
x + (m+3)*2
−x − 4 = 0 ma
co najmniej jedno rozwiązanie.
8. Określi funkcję która każdemu argumentowi m ∊ ℛ przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania
(m−1)4
x − 4*2
x + m + 2 = 0. Naszkicuj wykres funkcji.
9. Dla jakich wartości parametru m równanie 4
|x| + 2(2m + 1)2
|x| + 4m
2 − 5 = 0 ma tylko
jedno rozwiązanie.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tych zadankach
PW: 3. Przedstawmy prawą stronę jako potęgę liczby 9:
4√3m−1=3
m−14 = 9
m−18
Równość prawej i lewej strony, które są potęgami liczby 9, świadczy o równości wykładników:
4(x
2−x)−6=m−1
4x
2−4x−(m−1)=0
Równanie to ma pierwiastki (co najmniej jeden), gdy Δ≥0, to znaczy (−4)
2−4•4•[−(m−1)]≥0
16+16(m−1)≥0
1+m−1≥0
m≥0.
Polecenie nie jest dokończone, więc i ja nie mogę podać odpowiedzi.