Graniastosłup
tos10: Prosze o sprawdzenie
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
wynosi 60°, krawedz podstawy ma dlugosc 10cm. Oblicz Pc i V
krawedz podstawy a=8cm
kat ostry α=60°
przekatna podstawy =d
wysokosc ostroslupa=H
krawedz boczna=b
wysokosc sciany bocznej =h
V=? Pc=?
d=a√2=10√2cm ½d=½·10√2=5√2cm
tg60°=H½d
√3=H4√2 => H=5√2·√3=5√6cm
sin60°=Hb
√32=5√6b
√3b=2·5√6
√3b=10√6
b=10√6√3=10√183 I tu poległem z niewymiernością. Sprawdźcie czy dobrze usunełem
12 mar 22:13
tos10: pomoże ktoś?
12 mar 23:20
PW: O usuwaniu niewymierności: dobrze, błędu nie ma, ale √6=√2√3 i można było skrócić przez
√3.
Innych rzeczy nie sprawdzałem.
12 mar 23:59