Hiperbola, obrócić względem punktu (0,0)
Kuba: Witam Panie Jakubie,
Mam małe pytanie dot. hiperboli. Tzn chodzi konkretnie o wzór na obróconą hiperbolę względem
"standardowej" równoosiowej hiperboli gdzie asymptotami są: y=x i y=−x.
Usiłuję wyprowadzić wzór jaki podał Pan na tę hiperbole na jednym z rozdziałów... jedyne co
udało misię uzyskać to x2−y2=a2, prawie dobrze ale muszę ją jeszcze obrócić o kąt 45(st).
Skąd się on bierze, jak ją "skręcić"?
12 mar 22:10
$$: "Pije Kuba, do Jakuba, Jakub..." xD
12 mar 22:12