| cos2 α | cos2 α | ||
= | |||
| 1 − sinα | 1 + sinα |
Pewnie jest na to jakis prosty sposób, ale dziś mam zdecydowany nadmiar matematyki (ok.20 zadań
dał mojej klasie) i serio już nie ogarniam
sinx≠1 i sinx≠−1
Ponieważ liczniki równe, to mianowniki też powinny być równe
1−sinx=1+sinx
−sinx=sinx⇔
sinx=0⇔x=kπ
czyli nie dla każdego x zachodzi równość
y=sinx
y=−sinx
Na wykresie widać, że nie zachodzi równość dla kąta ostrego.
Ze zmęczenia źle zadanie przepisałam
Powinno być tak:
| cos2α | cos2α | |||
+ | = 2 | |||
| 1− sin 2 α | 1 + sin 2 α |