proszę o pomoc
Joanna.: Wyznacz wartości x, dla których równość jest prawdziwa.
a) 13x2−x=1
b)3|x|=243
c)2x2−1=8
12 mar 21:59
Joanna.: b i c umiem tylko a
12 mar 22:00
Saizou : 13
x2−x=1
13 do której potęgi da 1
12 mar 22:02
Fixed: a) 13
x2−x = 13
0
x
2 − x = 0
x(x−1)=0
x=0 ∨ x=1
b) 3{

x| = 3
5
|x| = 5
to chyba rozwiazesz
c) 2
x2−1 = 2
3
x
2 − 1 = 3
x
2 − 4 = 0
zastosuj wzor skroconego mnozenia i masz rozwiazane
12 mar 22:02
Eta:
a) 130=1
13x2−x=130 ⇒ x2−x=0 ⇒ x(x−1)=0 ⇒ x=0 v x= 1
b) 243= 35
3|x|=35 ⇒ |x|=5 ⇒ x=5 v x= −5
c) 8=23
2x2−1=23 ⇒ x2−1=3 ⇒ x2=4 ⇒ x=2 v x= −2
12 mar 22:03
Joanna.: dzięki
12 mar 22:04