Równania wymierne - pomoc
pawel95: Witam mam takie równanie wymierne:
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| − |
| = 0 |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
No i tu pada pytanie odnośnie wartości bezwzględnych
Mam zrobić dla x≥0
| x+2 | | 2 | | 3 | |
| − |
| − |
| = 0 |
| x2+x−2 | | x+1 | | 4 | |
oraz dla x<0
| −x−2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| − |
| = 0 ? |
| x2+x−2 | | −x−1| | | 4 | |
Z góry dziękuje za pomoc i jeśli można to proszę o krótkie wyjaśnienie dlaczego tak
pigor: ...
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| − |
| =0 ⇔ |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
| | |x+2| | | 2 | | 3 | |
⇔ |
| − |
| − |
| =0 /* 4(x+2)(x−1)|x+1| i (*)x∊R\{−2,−1,1} ⇒ |
| | (x+2)(x−1) | | |x+1| | | 4 | |
⇒ 4|x+2| |x+1|−8(x+2)(x−1)−3|x+1|(x+2)(x−1)=0 ⇔
⇔ (x<−2 i 4(x+2)(x+1)−8(x+2)(x−1)+3(x+1)(x+2)(x−1)=0) lub
lub (−2<x<−1 i −4(x+2)(x+1)−8(x+2)(x−1)+3(x+1)(x+2)(x−1)=0) lub
lub (x>−1 i 4(x+2)(x+1)−8(x+2)(x−1)−3(x+1)(x+2)(x−1)=0) ⇔
⇔ (x<−2 i (x+2)(4x+4−8x+8−3x
2+3=0) lub
lub (−2<x<−1 i (x+2)(−4x−4−8x+8+3x
2−1)=0) lub
lub (x>−1 i (x+2)(4x+4−8x+8−3x
2+3)=0) ⇔
⇔ (x<−2 i (x+2)(−3x
2−4x+15)=0) lub (−2<x<−1 i (x+2)(3x
2−12x+3)=0) lub
lub (x>−1 i (x+2)(−3x
2−4x+15)=0) ⇔
⇔ (x<−2 i (x+2)(3x
2+4x−15)=0 i
√Δ=14) lub
lub (−2<x<−1 i (x+2)(x
2−4x+1)=0 i
√Δ=2
√3) lub
lub (x>−1 i (x+2)(3x
2+4x−15)=0 i
√Δ=14) ⇔
⇔ (x<−2 i x∊{−2,−3,1
23} lub (−2<x<−1 i x∊{−2, 2−
√3, 2+
√3} lub
lub (x>−1 i x∊{−2,−3,1
23} ⇔ x∊{−3} lub x∊∅ lub x∊{1
23} ⇔
⇔
x∊{−3, 123} − szukane pierwiastki danego równania . ...