Własności liczb całkowityc
bezendu: a) Sprawdź, czy liczby 6,18 są liczbami doskonałymi
b) Znajdź liczbę doskonałą, która jest podzielna przez 4 i ma dokładnie 6 dzielników
a) 6={1,2,3}=6 jest doskonała
18={1,2,3,6,9}=21 nie jest doskonała
czy to jest poprawny zapis rozwiązania ?
b) nie mam pomysłu
12 mar 20:54
12 mar 20:58
bezendu: @Saizou czytałem już to

mi chodzi o poprawność zapisu rozwiązania
12 mar 21:00
Saizou : według mnie jest OK, ale zawsze możesz powołać się na Euklidesa, bo
dla p=2 i 22−1=3, zatem 2*3=6
12 mar 21:02
bezendu: a podpunkt b) ?
12 mar 21:02
Saizou : jak jest podzielna przez 4 to i przez 2 i 1 (mamy już 3 dzielniki) i na razie brak pomysłów
12 mar 21:04
AC:
Żeby miała 6 dzielników i byc podzielna przez 4 to musi być
iloczynem 4 i liczby pierwszej
4p={1,2,4,p,2p}
warunek doskonałości:
4p = 1+2+4 +p +2p ⇒ p=7
czyli szukana liczba 4*7=28
12 mar 21:09
bezendu: dziękuje
12 mar 21:11
Eta:
28 −−− doskonała i ma
1,2,4,7,14,28 −− dzielników i jest podzielna przez
4
12 mar 21:11
Saizou : ale to jest 5 dzielników a nie 6
12 mar 21:11
Saizou : ale bzdurę napisałem
12 mar 21:12
bezendu: @
Eta właśnie to było to coś ''dobrego"
12 mar 21:14