romb
dumka: pomóżcie musze to mieć na jutro
w romb, którego bok ma długość 5 cm, a kąt ostry 60stopni, wpisano okrąg. oblicz pole
czworokąta otrzymanego z połączenia kolejnych punktów styczności tego okręgu z bokami rombu.
12 mar 20:48
dumka:
12 mar 21:17
irena_1:
Narysuj romb ABCD
K, L, M, N− punkty styczności okręgu wpisanego z bokami AB, BC, CD, AD
O− środek okręgu wpisanego (środek przekątnych KM i LN)
W czworokącie AKON kąt NAK ma 60
0, kąty AKO i ANO to kąty proste, więc kąt KON ma 120
0, więc
kąt KOL ma 60
0
KM i LN to wysokości rombu (h)
Pole rombu:
| | √3 | | 25√3 | |
P=52sin600=25* |
| = |
| =5h |
| | 2 | | 2 | |
Pole czworokąta KLMN:
| | 1 | | 5√3 | | 1 | | 75 | | √3 | | 75√3 | |
P= |
| *( |
| )2sin600= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 16 | |
12 mar 21:33
pigor: ..., otóż przekątna p tego prostokąta ma długość równą wysokości
Δ równobocznego o boku równym długości boku rombu, czyli
p=125√3
i tworzy z dłuższym bokiem prostokąta kąt 30
o, a z krótszym 60
o, więc
z zależności między bokami ekierki o kątach 30
o,60
o,90
o
Pp= 2P
Δ= 2*
12*
145
√3*
145
√3√3=
=
116*25*3
√3=
7516√3 cm
2 − szukane
pole prostokąta . ...
12 mar 21:36
dumka: ok dzieki wielkie
13 mar 09:50