Rozszerzony planimetria
aa: W trójkącie ABC dane są |AC| = 6 , |BC|=10 i kąt ACB = 120 stopni. Wyznacz dł. środkowej CD i
długość promienia okręgu opisanego na trójkącie.
12 mar 20:38
vitek1980:

tw. cosinusów dla ΔABC:
AB
2 = 6
2+10
2−2*6*10*cos120 = 36+100−120*(−0,5) = 136+60 = 196
AB =
√196 = 14
| | 1 | | 1 | | 1 | |
CD = |
| √2*AC2+2*BC2−AB2 = |
| √2*36+2*100−196 = |
| √72+200−196 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
CD = |
| √76 = |
| 2√19 = √19 |
| | 2 | | 2 | |
chyba
13 mar 13:46
pigor: ..., zaś np. z tw. sinusów :
2Rsin120
o=14 ⇔ 2Rsin60
o=14 ⇔ R
√3=14 ⇔ 3R=14
√3 ⇔
R= 143√3
13 mar 14:21