.
asdf: Witam

Napisać równanie stycznej do krzywej y = x
3 + 3x
2 − 5 prostopadłej do prostej
| | 1 | | 1 | |
l: 2x − 6y + 1 = 0 ⇒ 6y = 2x + 1 ⇒ y = |
| x+ |
| |
| | 3 | | 6 | |
f(x) − f(x
0) = f'(x
0)(x−x
0)
a
1*a
2 = −1
a
1 = −3
a
1 = f'(x)
f'(x) = −3
3x
2 + 6x = − 3
3x
2 + 6x + 3 = 0 // : 3
(x+1)
2 = 0
x= −1
tym "x" teraz jest to, że w tym punkcie prosta jest prostopadła do prostej y =
Jeżeli tak to co dalej?
12 mar 20:35
asdf: ?
12 mar 20:43
AC: Czyli równanie stycznej:
y=−3x + b
−1+ 3 −5 = 3 +b ⇒ b = −6
12 mar 20:45
pigor: ,,..., no to jeśli f(x)=x
3+3x
2−5 ⇒ f(−1)= −1+3−5= −3, czyli
(x
o,y
o)=(−1,−3) − punkt styczności , więc
y−(−3)= −3(x−(−1)) ⇔ y+3= −3(x+1) ⇔ y=−3x ⇔
3x+y=0 − szukane równanie stycznej
12 mar 20:51
asdf: Policzyłem coś, czego do końca nie jestem pewien co policzyłem, objaśnisz mnie?
a
1 = −3
czyli mam już współczynnik kierunkowy. teraz szukam w którym jest to punkcie tak?
a
1 = f'(x
0) = − 3
3x
02 + 6x
0 = −3
x
0 = −1, czyli w punkcie x
0 "to wszystko się dzieje"
f(x
0) = −3x
0 + b
(−1)
3 + 3(−1)
2 − 5 = −3*(−1) + b
−3 = 3 + b
b = 6
y = −3x + 6
tak?
12 mar 20:52
asdf: oczywiście b = −6
@pigor
masz źle, odp to:
3x+y+6 =0 ⇔ y = −3x − 6
12 mar 20:53
pigor: ... oczywiście u mnie błąd w redukcji : y=−3x−6 ⇔
3x+y+6=0 . ...
12 mar 20:54
asdf: źle przeniosłeś 3
12 mar 20:55
asdf: dzieki
12 mar 20:56
asdf: | | x−4 | |
Wykazać, że styczne poprowadzone do hiperboli y = |
| w punktach jej przecięcia z |
| | x−2 | |
osiami współrzędnych są równoległe między sobą
x = 4
a
1 = f'(x
0)
x
0 = 4
| | (x−2) − (x−4) | | x−2 − x + 4 | | 2 | |
y' = |
| = |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f'(x0) = |
| = |
| = |
| |
| | (4−2)2 | | 4 | | 2 | |
teraz gdy przecina się z OY:
| | 1 | |
a1 = |
| (gdy f(x) jest styczne z OX) |
| | 2 | |
a
2 = −2 (gdy f(x) jest styczne z OY)
koniec?
12 mar 21:21
asdf: ?
12 mar 21:31
asdf: źle chyba
12 mar 21:36
asdf:
z OX przecina się w x = 4
Z OY przecina się w x = 0
a
1 = a
2
koniec, teraz ok?
12 mar 21:41
pigor: ..., punkty przecięcia z osiami to (0,2) i (4,0),
| | 2 | |
oraz f'(x)=(1−2x−2)'= |
| i f'(0)= f'(4)= 12 i to tyle, |
| | (x−2)2 | |
bo współczynniki kierunkowe stycznych równe . ...
12 mar 21:50
asdf: jeszcze takie zadanie: wykazać, że gdy f(x) = 1 to styczne przecinają się w pkt (0,0)
| 1+3x2 − 3 − x2 | |
| =0 // * 3+x2 |
| 3+x2 | |
2x
2 − 2 =0
x = 1; x = −1;
| | 6x(3+x2) − 2x(1+3x2) | | 16x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (3+x2)2 | | (3+x2)2 | |
wspolczynnik a
1:
f'(1) = 1
f(x) = f'(x
0)(x−x
0) + f(x
0)
| | 1+3*12 | | 1+3 | |
f(1) = |
| = |
| =1 |
| | 3+12 | | 3+1 | |
l
1:
f(x) = 1*(x−1) + 1 =x−1+1 = x
l
1: y = x
teraz l
2:
x = −1
| | −16 | |
f'(−1) = |
| = −1 |
| | (3+(−1)2)2 | |
| | 1+3*(−1)2 | | 1+3 | |
f(−1) = |
| = |
| = 1 ...z początku zadania było już to wiadome − |
| | 3+(−1)2 | | 3+1 | |
ale napisałem.
l
2:
f(x) = −1*(x+1) + 1 = −x − 1 + 1 = −x
l
1 = x
l
2 = −x
przecinają się pod kątem 90
o, a to, że się przecinają w f(0) = 0 to:
l
1: f(0) = 0 − prawda
l
2: f(0) = −0 = 0 − też ok
prawidłowo udowodnione?
12 mar 21:56
asdf: ?
12 mar 22:45