Rozwiąż równanie nierówności
Darek: Witam. Jak zrobić te 2 zadania i jak narysować przedziały:
a) x3 + x2 − x − 1 ≤ 0
b) (x−1)4(2−x)7(3−x)(2x+1)8(4−3x)13 ≥ 0
12 mar 20:30
Aga1.:

a) musisz lewą stronę rozłożyć na czynniki.
x
3+x
2−x−1=x
2(x+1)−1(x+1)=(x
2−1)(x+1)=(x−1)(x+1)(x+1)=(x+1)
2(x−1)
12 mar 20:35
zuza: a) x(x2−1) + (x2−1)≤0 wzory skróconego mnożenia.... napisz jakbyś to zrobił dalej ...
w b ma już widoczne pierwiastki tylko chodzi tutaj o to czy są potrójne podwójne czy
"iluśktrotne" jeśli masz parzystą liczbę danego pierwiastka wóczas "na węzownicy" odbijasz
się od tej liczby nie przecinajac jej węzownicą... mam nadzieje ze troszke pomogłam chociaż
moje tłumaczenie jest bardzo "po chłopsku" ale mam nadzieje ze uczęszczasz na lekcje
matematyki i zrozumiesz.
12 mar 20:35
Darek: czyli odpowiedzią w a będzie że x ∊ od (−∞ ,−1) lub (1 , +∞) tak ?
12 mar 20:41
Mila:

a) x
3 + x
2 − x − 1 ≤ 0
x
2(x+1)−(x+1)≤0 wyłączamy (x+1)
(x+1)(x
2−1)≤0
(x+1)(x+1)(x−1)≤0
x=−1 pierwiastek podwójny, x=1
x≤1
b) a<0
Tam gdzie krotność parzysta, to wielomian nie zmienia znaku
| | 1 | |
czyli w x=1(czterokrotny) i x= |
| (ośmiokrotny) |
| | 2 | |
12 mar 20:42
Aga1.:
Nie.
Dla jakich x wykres znajduje się pod osią lub na osi?
x≤1.
12 mar 20:44
Darek: Rozumiem wtedy w a będzie że x ∊ (−∞ ,−1) lub (−1 , 1) tak ?
12 mar 20:48