monotonicznośc
Madziak: Znajdź przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=5x6−6x5−3
moje rozwiązanie:
1. pochodna f'(x)=30x5−30x4
2. pochodna przyrównana do 0
3. miejsca zerowe 0 i 1
4. f'(x)>0 ⇔ x<0 lub x>1
f'(x)<0 ⇔ (0,1)
Czy jest to dobry tok myślenia czy coś jest nie tak. Przyznam, że od czasu studiów nie miałam
do czynienia z matematyką. proszę o pomoc
pozdrawiam
12 mar 20:17
Basia:
f'(x) = 30x4(x−1)
f'(x) > 0 ⇔ x≠0 i x>1
f'(x) < 0 ⇔ x≠0 i x<1
w p−cie x1=0 pochodna nie zmienia znaku i to nie jest ekstremum tylko punkt przegięcia
x∊(−∞;1) ⇒ f maleje
x∊(1;+∞) ⇒ f rośnie
w pcie x2=1 osiąga minimum
14 mar 00:58