Proszę o pomoc
dominika:

Na rysunku punkty A i B są środkami okręgów kazdy o promieniu równym 6 . Oblicz pole
zamalowanej figury
12 mar 20:04
dominika: ?
12 mar 20:11
dominika: ?
12 mar 20:14
dominika: ?
12 mar 20:23
dominika: ?
12 mar 20:39
dominika: ? pomoze ktos ?
12 mar 20:51
dominika: ?
12 mar 20:58
Michał: oblicz ze wzoru pole wycinka kołowego a następnie odejmij pole trójkąta
12 mar 21:00
dominika: pw=9
ale nie mam wysokosci pola trójkąta
12 mar 21:02
Michał: a miary kątów trójkąta
12 mar 21:08
dominika: ale nie wiem jaki są
12 mar 21:10
Michał: Możesz podać odpowiedź?
12 mar 21:11
Michał: Z rysunku wynika że promienie tego okręgu tworzą kąt prosty, z czego wynika że pole wyliczysz z
najprostszego wzoru na pole trójkąta 1/2 ah
12 mar 21:16
Mila:

Jeśli dobrze zinterpretowałam dane z rysunku, to:
P
połowy soczewki=P
w−P
Δ=9π−18=9(π−2)
P
soczewki=2*9(π−2)=18(π−2)≈18*1,14≈20,52
12 mar 21:58