kąty
dumka: pomocy? czy tu chodzi o równoległobok i cos niby źle oblcizyłam, bo odpowiedź jest inna i nie
wiem czemu. \możecie namalować i obliczyć

Oblicz miarę kąta przecięcia przekątnych w czworokącie, którego pole jest równe 35, a przekątne
10 i 14.
12 mar 20:02
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *d1*d2*sinα . gdzie α= |∡(d1,d2)| |
| | 2 | |
α= 30
o
12 mar 20:07
dumka: ok super dzięki wielkie czyli tu chodzi o rónoległobok
12 mar 20:14
dumka: weście mi to namalujcie bo juz zwariuje która to dłuższa przekątna równoległoboku gdzie bok AB
= 2√5, bc = 5 krótsza wysokośc ma DE ma długość 4 cm.
oblicz dłuższą DF
prosze pomóżcie co jest czym bo juz sama nie wiem
12 mar 20:40
dumka:
12 mar 21:17
dumka: pomóżcie w tym na dole
13 mar 09:50
irena_1:
Krótsza wysokość opuszczona jest na dłuższy bok.
5>2√5
Dłuższym bokiem jest BC, czyli punkt E leży na boku BC, a F na AB.
Z pola:
P=5*4=2√5*h
h=2√5
|DF|=2√5
13 mar 10:07
irena_1:
Jeśli d
1, d
2 to przekątne dowolnego czworokąta wypukłego, a kąt α to kąt między nimi, to pole
tego czworokąta
(To nie musi być równoległobok)
13 mar 10:09
dumka: ok dzieki
13 mar 12:31