Proszę o pomoc
dominika:

Uwzgledniając dane przedstawione na rysunku oblicz pole figury zamalowanej na czerwono .
12 mar 19:58
dominika: ?
12 mar 20:05
dominika: ?
12 mar 20:11
dominika: ?
12 mar 20:23
dominika: ? prosze o pomoc
12 mar 20:31
+-: Popatrz na kąty tego trójkąta jakie są ich wartości ? Mając kąty obliczasz pola wycinków koła
odejmujesz od pola trójkąta i wszystko.
12 mar 20:33
dominika: a skąd mam wiedziec jakie sa ich katy
12 mar 20:39
+-: A jaką wartośc ma sinBOO
12 mar 20:41
dominika: my jescze nie bralismy sin
12 mar 20:44
+-: Jeżeli dorysujesz drugi taki sam trójkąt aby miały wspólny bok OB to jakibędzie ten większy
trójkąt
12 mar 20:51
dominika: równoramienny
12 mar 20:52
Mila:
8
2=4
2+OB
2
OB=
√64−16=
√48
OB=4
√3
Jest to Δ "ekierkowy".
Przyprostokątna jest 2 razy mniejsza od przeciwprostokątnej.
Kąty:90,60, 30.
∡BOO
2=30
0
∡BO
2O=60
0
Oblicz pola wycinków i odejmij od P
Δ
12 mar 20:52
dominika: pw= 60/360 * π42
pw= 1/6 * π 16 = 8/3
12 mar 20:56
dominika: 8/3 − 8√3
12 mar 20:57
+-:

Jest równoboczny jak widać, czyli jego kąty wynoszą
12 mar 21:03
dominika: 60
12 mar 21:05
Mila:
60
0+30
0=90
0
Policzę łącznie pole wycinków ( ten sam promień)
P
f=P
Δ−P
w=8
√3−4π
12 mar 21:05
dominika: a czemu 1/4 ?
12 mar 21:11
dominika: dobra juz wiem dzieki
12 mar 21:14