Zadanie
docent: mama rozdzieliła po równo między dzieci 6 jabłek, 9 orzechów i 15 cukierków. Ile cukierków
otrzyma każde dziecko ?
Pewna klasa ma mniej niż 40 uczniów. Za każdym razem, gdy nauczyciel wychowania fizycznego
dzieli klasę po 6 osób, lub po 10, lub po 15 osób pozostaje 1 osoba poza grupami. Ile osób
liczy ta klasa ?
Pani Kasia co 4 dni czesze swojego psa, co 3 dni myje mu łapy, a co dwa dni chodzi z nim na
spacery do parku. C ile dni pani Kasia wykonuje te czynności jednocześnie ?
12 mar 19:44
Kacper:
1.Każde dziecko otrzyma po 5 cukierków, bo wspólny dzielnik dla 6, 9 i 15 to 3, więc 15/3=5
2.Klasa liczy 31 uczniów. 15 * 2 =30 i teraz + 1 osoba poza grupami. 15 mnożymy razy 2 bo jest
największą liczbą i nie może wynosić więcej niż 40. Sprawdź sobie 31/15=2 grupy i 1 osoba
31/10=3 grupy i 1 osoba
31/6=5 grup i 1 osoba
3. 4x=3x=2x (tu musi wyjśc wspólna wielokrotność liczb 4, 3 i 2)
4*3=12
3*4=12
2*6=12
Odp. Pani Kasia wykonuje te czynności jednocześnie co 12 dni.
12 mar 20:10