Trygonometria
krzysiek: Witam prosiłbym o rozwiązanie tego zadania:
sinα(sinα+ctgα*cosα)
Chodzi o przedstawienie tego w najprostszej postaci.
12 mar 19:31
krzysiek: I przy okazji :
Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry α dla którego jest spełniona zależność
tgα=2 ⋀ cosα=13
12 mar 19:37
Mila:
sinα(sinα+ctgα*cosα)=
| | cosα | |
=sinα* (sinα+ |
| *cosα)= |
| | sinα | |
| | sin2α+cos2α | |
=sinα* |
| =1 |
| | sinα | |
12 mar 19:50
krzysiek: Dzięki jakby ktoś mógł to jeszcze to mile widziane objaśnienie

Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry α dla którego jest spełniona zależność tgα=2 ⋀
cosα=
13
12 mar 20:12