Rozwiąż równanie.
wajdzik: Rozwiąż równanie:
D=R\{2}
| 3x+1−4x+8 | | −x+9 | |
| =|x−3| |x−3|= |
| |
| x−2 | | x−2 | |
| | −x+9 | | x−9 | |
x−3= |
| V x−3= |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
(x−3)(x−2)=−x+9 V (x−3)(x−2)=x−9
x
2−5x+6=−x+9 V x
2−5x+6=x−9
x
2−4x−3=0 V x
2−6x+15=0
x
1=2−
√7, x
2=2+
√7
I teraz. W odpowiedziach pisze, że rozwiązaniem jest: 2+
√7.
A ja podstawiłem do równania i 2+
√7 i 2−
√7 i obydwa są rozwiązaniami.
Coś przeoczyłem?
12 mar 19:24
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
12 mar 19:34
wajdzik:
12 mar 19:37
wajdzik: Proszę o pomoc.
12 mar 19:42
Cusack: ta sama sytuacja co w poprzednich równaniach.
Nie wiem, może niejasno wcześniej wytłumaczyłem... może ktoś inny lepiej to opisze...
12 mar 19:44
wajdzik: Próbowałem to zrozumieć, ale nie za bardzo rozumiem tych pojęć, dlatego zastosowałem
podstawianie. I dlatego mam wątpliwości gdyż mi wyszło! ;>
12 mar 19:45
wajdzik: Podstawiam do tego równania to "a" i mi wychodzi ciągle to samo. Nie wiem jak to udowodnić.
12 mar 19:57
wajdzik: Cusack, mógłbyś przedstawić mi jak w tym równaniu mam z tego skorzystać?
Bo nawet po rozpatrzeniu tych prostszych, to coś łapię. Aczkolwiek z tym nie mogę sobie
poradzić.
12 mar 20:00
Cusack: ok, spróbuję.
12 mar 20:01
Aga1.: Ja zrobiłabym tak, gdy x≥3
mamy
3x+1=(x−2)(x+1)
rozwiąż i sprawdź, które rozwiązania są ≥3
Dla x<3 i x≠2
dokończ.
12 mar 20:08
Cusack:
Po prostu korzystasz z własności wartości bezwzględnej.
| | ⎧ | x−3 gdy x−3≥0,x≥3 | |
| |x−3|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x−3) gdy x−3<0,x<3 | |
masz równanie:
| | −x+9 | |
czyli funkcja wygląda tak: f(x)= |
| −|x−3| |
| | x−2 | |
nie musisz jej rysować, tylko kojarzyć, że dostaniesz dwie postaci funkcji dla dwóch
przedziałów.
pierwsza postać ( u Ciebie y=x
2−4x−3 ) będzie dla x≥3
dlatego 2−
√7 nie może być rozwiązaniem, bo ten wykres tam "nie sięga"
−−−−−−−−−
aczkolwiek byłoby fajnie gdyby ktoś bardziej doświadczony sprawdził to moje rozumowanie...
12 mar 20:13
wajdzik: Cusack, wszystko zrozumiałem. Naprawdę wielkie dzięki!
12 mar 20:18