ciąg arytmetyczny (an) spełnia następujące warunki
maturalny: ciąg arytmetyczny (an)
spełnia następujące warunki
a2+a4+...+a2n=126
i
a2+a2n=42
ile jest równa liczba n?
12 mar 19:20
maturalny: czy ma ktoś jakis pomysl?
z góry dzięki
12 mar 20:03
maturalny: up
12 mar 21:41
pigor: ..., z warunków zadania :
S
n=
12n(a
2+a
2n)=126 ⇔
12n*42= 126 /:42 ⇔
⇔
12n=3 ⇔
n=6 − szukana liczba n . ...
12 mar 21:55
maturalny: | | 1 | |
dlaczego jest tutaj |
| n? |
| | 2 | |
13 mar 12:56
maturalny: ponawiam pytanie
13 mar 20:42
maturalny: up
13 mar 22:53
maturalny: raz jeszcze
15 mar 20:21
maturalny: hop
17 mar 22:39
Mila: | | a1+an | | 1 | |
Sn= |
| *n= |
| (a1+an)*n |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 22:58
Eta:
| | a2+a2n | | 1 | |
Sn= |
| *n = |
| *n(a2+a2n) |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 22:58